Aromatyczna kawa – w czym ją przyrządzić?

Na filiżankę aromatycznej kawy pozwala sobie prawie każdy z nas. Pijemy ją z rana, koło południa, a czasem nawet w późniejszych porach. W jaki sposób ją przygotowujemy? Jest na to kilka sposobów, a każdy z nas na pewno ma swoje osobiste preferencje. Przede wszystkim staramy się uniknąć niewygodnych i psujących cały efekt kłopotliwych fusów. 

Kawa bez fusów, czyli jak wybieram zaparzacz do kawy

Niebagatelne znaczenie ma nasza kultura picia kawy. To, czy się nią delektujemy, czy po prostu wypijamy w celu jak najszybszego postawienia na nogi. Czy stosujemy świeżo zmielone ziarna, czy raczej wsypujemy porcję gotowej i zmielonej ze sklepu kawy. Ma to zdecydowane znaczenie dla jej intensywności i aromatu, które wydobywamy z zaparzacza. Zaparzacze ciśnieniowe takie jak kawiarka wymagają użycia kuchenki, więc to najlepszy wybór dla domu. Dostępne są w bardzo ładnych i ciekawych połączeniach kolorystycznych, więc ten nieduży czajniczek może być świetnym i gustownym kuchennym dodatkiem. Tradycyjne zaparzacze przelewowe lub tłokowe to lepszy wybór do miejsca pracy, tym bardziej że zaparzacz przelewowy dostępny jest także w wersji elektrycznej. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest także aeropress, którego tak naprawdę możemy używać w domu, pracy, a także zabierać w podróż. Każdy rodzaj zaparzacza pozwala przygotować porcję aromatycznej kawy bez kłopotliwych fusów. 

Detale, na które warto zwrócić uwagę 

Co warto jeszcze wiedzieć wybierając zaparzacz do kawy i na jakie jeszcze kwestie zwrócić uwagę? Na pewno duże znaczenie ma jakość naszego zaparzacza. Takie sprawy jak dobrej jakości uszczelki i materiały przyczyniają się do jakości i intensywności przygotowywanego kawowego napoju. Tania, aluminiowa kawiarka może z czasem poczęstować nas kawą o gorzkim aromacie. Warto więc zainwestować w zaparzacz ciśnieniowy, który wykonany jest ze stali nierdzewnej, na pewno będzie to zakup na znacznie dłuższy okres czasu. Duże znaczenie ma także to, jak dużą porcję kawy będziemy codziennie przygotowywać. Zaparzacz przeznaczony na przygotowanie kilku porcji kawy raczej nie nadaje się na jedną małą czarną.