Brytfanna: praktyczne naczynie do zadań specjalnych

Pieczone mięsa, warzywne zapiekanki – oto dania, które często pojawiają się na naszych stołach. A im częściej mamy zamiar częstować gości takimi rarytasami, tym ważniejszą rolę w naszym domu będzie odgrywała brytfanka do pieczenia.

Czym jest brytfanka?

Brytfanna to specyficzne naczynie, które jest połączeniem garnka i patelni. Przyrządzane w niej dania zachwycają smakiem i aromatem, a pieczone mięsa – kruchością oraz soczystością. Z brytfanki do pieczenia w wielu domach korzysta się od wielkiego święta, w chwili, gdy trzeba przygotować wyjątkowo uroczysty obiad. Warto jednak pamiętać, że przepisów na duszone i zapiekane potrawy nie brakuje, warto zatem po brytfannę sięgać częściej.

Jak wybrań najlepszą brytfankę do pieczenia?

Podstawa do brytfanka z pokrywką, dzięki której przyrządzanie w niej potrawy nie będą traciły ani swego aromatu, ani wartości odżywczej. Warto też zwrócić uwagę na rozmiar brytfanki, oraz na to, z jakiego materiału została ona wykonana. Bardzo dużą popularnością cieszą się naczynia aluminiowe, ceramiczne oraz stalowe, chętnie wykorzystywanym materiałem jest tu również szkło żaroodporne. Warto też przy wyborze brytfanny zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału została wykonana jej wewnętrzna powłoka. Od tego zależy nie tylko trwałość naczynia, ale i to, ile tłuszczy trzeba będzie dodać w trakcie pieczenia.

Dania z brytfanki mogą zachwycać swym aromatem oraz wartością odżywczą, warto zatem w takie naczynie zainwestować i korzystać z niego nie tylko od święta.