Ciasto bez szwanku

Nie ma nic gorszego w przypadku pieczenia ciasta jak jego uszkodzenie w czasie wyciągania z blaszki. Nawet najbardziej opanowana gospodyni może w podobnej sytuacji stracić cierpliwość. Jest jednak prosty sposób na uniknięcie szkód w wyglądzie pieczołowicie przygotowywanych wypieków. Co więcej jest to rozwiązanie znane od dziesiątek lat i powszechnie wykorzystywane w naszym kraju.

Zamknięte, otwarte

Kuchenne tortownice do ciast, bo o nich mowa, to przyrządy o bardzo prostej budowie, z nieskomplikowanym mechanizmem, które jednak mają dzięki niemu bardzo użyteczny charakter. Pozwalają bowiem na wykonanie ciasta tak jak w zwykłej blaszce, a potem na jego bezproblemowe wyjęcie. Wszystko dzięki klamrze, która zaciska ścianki wokół dna tortownic, a co za tym idzie -pozwala także na szybkie ich odłączenie.

Takie rozwiązanie pozwala nie męczyć się z wyciąganiem ciasta z formy. Po jego ostatecznym przygotowaniu po prostu zdejmuje się ścianki tortownicy, a ciasto pozostaje na jej dnie, niczym na tacy. Ma to także inną zaletę, po zdjęciu ścianek można bowiem od razu przystąpić do krojenia ciasta.

Koło, prostokąt, serce

Zdecydowana większość tego typu produktów na rynku ma kształt okrągły. Kilka minut poświęconych na przeszukanie internetu pozwala jednakże na znalezienie także innych kształtów, np. serca, czy też prostokąta. Daje to nowe możliwości z jednoczesnym zachowaniem zalet tego prostego urządzenia.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *