Co to jest szynkowar?

Rynek artykułów gospodarstwa domowego jest obecnie bardzo szeroki. W każdym niemal sklepie znaleźć można ogromny wybór różnorodnych produktów – są to między innymi sokowirówki, roboty kuchenne, malaksery czy maszynki do mielenia. Większość z nich stanowi obowiązkowe wyposażenie kuchni każdej prawdziwej gospodyni domowej. Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się również specjalistyczne produkty. Można wśród nich wymienić chociażby specjalne urządzenia do wypieku chleba czy też szynkowary.

Do czego służy szynkowar?

Jak można się domyślić po samej nazwie, szynkowary to urządzenia przeznaczone do przygotowywania szynek w domowym zaciszu. Można w nim parzyć mięsa różnego rodzaju – czy to szynkę czy też karczek albo nawet schab. Wykonane są z metalu lub też specjalnej odmiany plastiku, która umożliwia kontakt zarówno z żywnością, jak i wysokimi temperaturami. Urządzenie to może mieć różną pojemność, jednak większość z nich spokojnie pomieści kilogram mięsa. Ale dobre oferuje szynkowar w atrakcyjnej cenie – zobacz.

Jak przygotować własną szynkę?

W pierwszej kolejności trzeba zdobyć dobrej jakości mięso, najlepiej jeżeli będzie ono pochodziło od lokalnego rolnika. Następnie, trzeba je odpowiednio zamarynować – w tym przypadku jest dowolność – każdy może użyć takich przypraw, jakie będą mu najbardziej smakowały. Mięso podczas marynowania powinno być w lodówce. Wstępnie zamarynowane mięso należy przełożyć do szynkowaru, dobrze docisnąć spiralę kompresującą i odłożyć jeszcze na dobę do lodówki. Po tym czasie można zacząć obróbkę termiczną – szynkowar trzeba włożyć do garnka z wodą i trzymać na ogniu przez około dwie godziny, pilnując aby woda nie zaczęła wrzeć.

Leave a Reply