Ponieważ rodzice przygotowują dzieci do powrotu do szkoły, pojemniki na lunch często znajdują się na szczycie listy zakupów. Pudełka śniadaniowe z łatwością mieszczą się w plecakach i pomagają chronić miękkie produkty, takie jak banany i brzoskwinie, podczas ruchliwych dojazdów do pracy i chaotycznych dni w szkole.
Jak zadbać o bezpieczne przechowywanie jedzenia?
Mimo to przechowywanie żywności w bezpiecznych temperaturach może być trudne, gdy dzieci są zawsze w ruchu. Specjaliści ds. Bezpieczeństwa żywności z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zalecają używanie izolowanych pudełek śniadaniowych, aby zachować świeżość żywności i chronić dzieci przed chorobami przenoszonymi przez żywność. Łatwo psujące się jedzenie obiadowe (żywność, która musi być przechowywana w lodówce), takie jak wędliny i ser, mleko i jogurt, nigdy nie powinny pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny lub dłużej niż jedną godzinę, jeśli temperatura powietrza przekracza 32 °.
Z czego wykonany jest lunch box?
Izolowane pudełka na lunch zwykle zawierają zewnętrzną warstwę wykonaną z wytrzymałego tworzywa sztucznego, takiego jak winyl, nylon lub poliester, który może być trudny do zabrudzenia lub rozdarcia. Wewnętrzna warstwa torby jest zwykle wykonana z wodoodpornego materiału – powszechnie stosowane są plastikowe, aluminiowe, winylowe i foliowe wkładki, które pomagają utrzymać świeżość i suchość żywności. Wewnętrzna środkowa warstwa pianki izolacyjnej jest zazwyczaj wykonana z materiałów takich jak trwały poliuretan, tworzywo polietylenowe lub wata termiczna wykonana z włókien poliestrowych.