Czym kierować się wybierając szklane patery na ciasto?

Szklane patery na ciasto cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Stanowią wyposażenie prywatnych domów, jak również restauracji i kawiarni. Aby można było jednak być zadowolonym z takiego akcesorium, należy jak najstaranniej je wybrać. Warto byłoby zatem dowiedzieć się, na co zwracać uwagę przy zakupie szklanych pater. 

Odpowiedni rozmiar oraz kształt 

szklane patery na ciasto

Wybierając szklane patery na ciasto z tego sklepu, należy zwracać baczną uwagę na ich rozmiar. W niektórych przypadkach zdecydowanie lepiej sprawdzą się niewielkie naczynia, a w innych te całkiem pokaźnych rozmiarów. Mała patera będzie doskonałym wyborem, jeżeli zamierza się przechowywać w niej drobne wypieki, takie jak na przykład makaroniki. Jeżeli jednak naczynie ma być przeznaczone do przechowywania ciasta lub tortu, lepiej postawić na większy jego rozmiar. Każdy, kto chce być zadowolony z patery, powinien także przyjrzeć się kształtowi konkretnego naczynia. Niektóre patery mają dosyć klasyczną formę, ale można znaleźć też takie o kształcie serca czy kwadratu. 

Jakie są największe zalety pater szklanych?

Zanim podejmie się decyzję o dokonaniu zakupu szklanej patery, warto byłoby w ogóle poznać największe zalety tego naczynia. Otóż przede wszystkim są one: 

  • atrakcyjne pod względem wizualnym
  • praktyczne 
  • łatwe do utrzymania w czystości 

Ze względu na to, że szklane patery na ciasto są bardzo ładne, stanowią one ozdobę lady lub stołu, na których się znajdują. Aby jednak miały one szansę prezentować się atrakcyjnie, należy dbać o ich czystość. Na szklanych naczyniach będą widoczne wszelkie smugi, jak również osad z kurzu. Najlepiej byłoby usuwać wszelkie zabrudzenia przy pomocy miękkiej szmatki wyżętej w ciepłej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości środka czyszczącego. Dosyć dobrze sprawdzają się środki bazujące na naturalnych składnikach aktywnych. Trzeba także mieć świadomość tego, że patery ze szkła nie należą do najbardziej odpornych na uszkodzenia mechaniczne naczyń. Jeżeli upadną na podłogę, najprawdopodobniej ulegną całkowitemu zniszczeniu.