Drewniany wałek do ciasta

Wałek do ciasta to narzędzie kuchenne, bez którego nie może się obejść żadna perfekcyjna pani domu. Wałka używa się do wyrabiana ciasta, jego formowania oraz do wyrównywania. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów wałków do ciasta. Najpopularniejszym jest drewniany wałek do ciasta.

Dlaczego drewniany wałek do ciasta jest tak popularny?

Drewno jest produktem trwałym i ekologicznym. Jego główną zaletą jest niska cena. Wszelkie kuchenne artykuły z drewna są w niskiej cenie, co sprawia, że drewniane gadżety, w tym wałki dostępne są w każdej kuchni. Drewno jest także popularne z uwagi na swoje właściwości. Wałek z drewna posiada powierzchnię antyseptyczną, dzięki czemu nie osiadają na nim drobnoustroje i inne bakterie. Wałek tego typu łatwo utrzymać w czystości, do jego czyszczenia i konserwacji nie jest wymagana żadna specjalistyczna chemia. Myć go można w zlewie wraz z innymi naczyniami i akcesoriami, pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu, koncentratu lub balsamu do mycia naczyń. Jakie są plusy i minusy użytkowania drewnianego wałka do ciasta.

Mocne strony wałka do ciasta z drewna

Część zalet drewnianego wałka do ciasta została już przytoczona poprzednim akapicie. Przypomnijmy. Do głównych zalet drewnianego wałka do ciasta zalicza się:

  • przystępną cenę, na miare każdego domowego budżetu;
  • trwałość – drewnianych akcesoriów kuchennych nie trzeba co chwila wymieniać, nie zużywają się szybko, dobrze zakonserwowane drewniane wałki mogą posłuży w kuchni długie lata;
  • troska o środowisko naturalne, drewno to ekologiczny materiał, bezpieczny dla otaczającej przyrody;
  • łatwość w czyszczeniu, wałki z drewna można myć pod bieżącą wodą wraz z innymi naczyniami;
  • drewno ma powierzchnię antyseptyczną, dzięki czemu nie osiadają na nim drobnoustroje i roztocza;
  • dostępność, wałek z drewna i inne akcesoria kuchenne wykonane z tego materiału można kupić w każdym niemalże sklepie z wyposażeniem wnętrz, akcesoriami kuchennymi, a nawet w dobrze wyposażonym markecie spożywczym;
  • funkcjonalność, wałek tego typu nadaje się do wałkowania każdego rodzaju ciata i nie tylko ciasta, sprawdzi się także w gładzeniu powierzchni masy cukrowej, marcepanowej i innej.

Słabe strony drewnianego wałka do ciasta

Mimo wielu zalet drewniane akcesoria kuchenne, w tym drewniany wałek do ciasta ze sklepu GastroPuls ma kilka wad. Pierwszą z nich jest oklepany design. Wałek z drewna jest zwykły w swoim wyglądzie, nie jest ani kolorowy, ani nie jest wyposażony w dodatkowe ozdoby typu świecące rączki. Jednak szczerzę mówiąc wada ta praktycznie nikomu nie przeszkadza. Drugą wadą jest brak możliwości mycia w zmywarce. Pod wpływem bardzo gorącej wody drewno może napęcznieć i zniszczyć powierzchnię wałka.