Osoby pragnące zadbać o swoje zdrowie oraz smukłą sylwetkę, często sięgają po gotowanie na parze jako jeden z bardziej korzystnych sposobów przygotowywania potraw. Nie bez znaczenia pozostaje także oszczędność czasu, jaką gwarantuje ta metoda. Aby gotowanie w ten sposób było jeszcze szybsze, a posiłki bardziej różnorodne, warto rozważyć zakup parownika, który składa się z większej liczby poziomów.
Zasady zestawiania składników
Pierwszą zasadą, której należy przestrzegać przy przyrządzaniu kilku rodzajów produktów na raz, jest takie skomponowanie posiłku, by znajdujące się w garnku do gotowania na parze jedzenie miało szansę być gotowe w podobnym czasie. Niektóre warzywa nie wymagają długiego czasu gotowania – wystarczy im od kilku do kilkunastu minut oddziaływania pary. Należy do nich na przykład cukinia, marchewka, zielenina w rodzaju szpinaku, rukoli czy rukwi wodnej, oraz produkty mrożone.
Innym warzywom potrzeba zdecydowanie dłuższego czasu, by ich spożycie było jak najbardziej satysfakcjonujące. To między innymi bataty, ziemniaki, kukurydza w kolbach, różne rodzaje kapusty czy karczochy. Gotujemy je od 25 do nawet 45 minut. By obiad, który planujemy, był gotowy w tym samym czasie, tego typu garnek do gotowania na parze: https://ostry-sklep.pl/garnki-do-gotowania-na-parze powinien mieścić zestaw, którego czas gotowania będzie ze sobą zgodny.
Parowanie – jak doprawić potrawy?
Przygotowując obiad czy kolację złożoną z kilku elementów, niekiedy mamy ochotę na nieco kontrastu smakowego, który łatwo uzyskać za pomocą przypraw. Jak to zrobić, korzystając z tej metody gotowania? Jeśli zależy nam, by wszystkie umieszczone w garnku składniki wyposażyć w podobną nutę smakową, najlepiej będzie dodać wybrane zioła do wody znajdującej się na dole garnka.
W szczelnie przykrytym naczyniu podczas gotowania uzyskujemy zamknięty obieg pary, który pozwoli potrawom nasycić się aromatami znajdującymi się w wodzie. Jeżeli jednak chcemy uzyskać potrawy o zróżnicowanych smakach, lepiej zamiast tego zamarynować każdą z nich przed włożeniem ich do parownika (można stosować zioła, ostrą paprykę czy pieprz, sos sojowy, ocet, niewielkie ilości oleju).