Gotowanie na parze kilku potraw na raz – jak to zrobić?

Osoby pragnące zadbać o swoje zdrowie oraz smukłą sylwetkę, często sięgają po gotowanie na parze jako jeden z bardziej korzystnych sposobów przygotowywania potraw. Nie bez znaczenia pozostaje także oszczędność czasu, jaką gwarantuje ta metoda. Aby gotowanie w ten sposób było jeszcze szybsze, a posiłki bardziej różnorodne, warto rozważyć zakup parownika, który składa się z większej liczby poziomów.

Zasady zestawiania składników

Pierwszą zasadą, której należy przestrzegać przy przyrządzaniu kilku rodzajów produktów na raz, jest takie skomponowanie posiłku, by znajdujące się w garnku do gotowania na parze jedzenie miało szansę być gotowe w podobnym czasie. Niektóre warzywa nie wymagają długiego czasu gotowania – wystarczy im od kilku do kilkunastu minut oddziaływania pary. Należy do nich na przykład cukinia, marchewka, zielenina w rodzaju szpinaku, rukoli czy rukwi wodnej, oraz produkty mrożone.

garnek do gotowania na parze

Innym warzywom potrzeba zdecydowanie dłuższego czasu, by ich spożycie było jak najbardziej satysfakcjonujące. To między innymi bataty, ziemniaki, kukurydza w kolbach, różne rodzaje kapusty czy karczochy. Gotujemy je od 25 do nawet 45 minut. By obiad, który planujemy, był gotowy w tym samym czasie, tego typu garnek do gotowania na parze: https://ostry-sklep.pl/garnki-do-gotowania-na-parze powinien mieścić zestaw, którego czas gotowania będzie ze sobą zgodny.

Parowanie – jak doprawić potrawy?

Przygotowując obiad czy kolację złożoną z kilku elementów, niekiedy mamy ochotę na nieco kontrastu smakowego, który łatwo uzyskać za pomocą przypraw. Jak to zrobić, korzystając z tej metody gotowania? Jeśli zależy nam, by wszystkie umieszczone w garnku składniki wyposażyć w podobną nutę smakową, najlepiej będzie dodać wybrane zioła do wody znajdującej się na dole garnka.

W szczelnie przykrytym naczyniu podczas gotowania uzyskujemy zamknięty obieg pary, który pozwoli potrawom nasycić się aromatami znajdującymi się w wodzie. Jeżeli jednak chcemy uzyskać potrawy o zróżnicowanych smakach, lepiej zamiast tego zamarynować każdą z nich przed włożeniem ich do parownika (można stosować zioła, ostrą paprykę czy pieprz, sos sojowy, ocet, niewielkie ilości oleju).