Płyta grillowa to nowoczesne urządzenie, jakie występuje w wersji gazowej lub elektrycznej. Dobór zależy od naszych oczekiwań i preferencji. Z pewnością płyty nie może zabraknąć w lokalach gastronomicznych. Jak wybrać płytę grillową? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Czym się kierować?
Wybór płyty grillowej
Warto zauważyć, że dobranie płyty grillowej do lokalu gastronomicznego nie jest łatwym zadaniem. Podstawowe różnice pomiędzy urządzeniami wynikają z metody zasilania. W ofercie sklepów z urządzeniami do gastronomii znajdziemy zarówno płyty elektryczne, jak i gazowe. Obie opcje są znane i cenione, przy czym podczas doboru kierować się należy własną wygodą i komfortem użytkowania. Płyty gazowe są dobierane przez osoby, którym zależy na niskim koszcie użytkowania bieżącego, co jest istotne podczas systematycznego korzystania z płyty grillowej. W przypadku urządzenia elektrycznego plusem jest łatwość użytkowania i montażu. Doskonale sprawdzi się w zamkniętych i osłoniętych wnętrzach, także poza sezonem letnim.
O czym pamiętać przy wyborze płyty grillowej?
Płyta grillowa musi odznaczać się dobrą jakością i funkcjonalnością. Przy wyborze zastanówmy się, jaką ilość potraw zamierzamy przygotowywać z użyciem płyty każdego dnia. Na szczęście producenci oferują zarówno większe modele, z dwiema strefami do grillowania, jak pojedyncze płyty o niewielkich rozmiarach. Dzięki temu każdy użytkownik dopasuje płytę do swoich oczekiwań. Kolejną kwestią są wymiary płyty i jej możliwości. Sprzęt ma nam służyć przez długi czas.