Jak wyciągnąć esencję z potrawy?

Odpowiednie przyprawienie dań to wyzwanie dla każdego kucharza, bez względu na to czy gotuje się dla gości w restauracji, czy też dla swojej rodziny.

Aby z niektórych potraw wyciągnąć to co najlepsze, nie wystarczy zwykłe ugotowanie, usmażenie czy upieczenie. Właściwe przyprawienie to klucz do sukcesu i w większości przypadków nie można opierać się tylko wyłącznie na pieprzu i soli.

Kuchnie azjatyckie słyną w dużej mierze z tego, że pod ręką kucharza zawsze znajdują się różnorodne przyprawy sypkie i to naprawdę w sporych ilościach. W Azji doskonale zdają sobie sprawę z tego, że właściwe przyprawienie dań jest niezwykle ważne. Po pierwsze pozwala wydobyć z wielu potraw esencję i nadać im wyjątkowego smaku, a po drugie wiele przypraw wpływa bardzo korzystnie na procesy trawienne.

cinnamon-stick-514243_1280

Na całe szczęście przyprawy sypkie znajdują coraz szersze zastosowanie także w kuchni polskiej i na półkach sklepowych pojawia się ich coraz więcej. Nasze babcie siłą rzeczy ograniczone były głównie do pieprzu i soli, teraz jednak stoimy przed znacznie większymi możliwościami, jeżeli chodzi o przyrządzanie dań i zdecydowanie warto z tych możliwości korzystać.

Warto być otwartym na nowe smaki i czytać przepisy zagranicznych kuchni, by następnie móc je naśladować lub eksperymentować z typowo polskimi daniami. Próbuj, smakuj i zaskocz swoich najbliższych!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *