Jedyne takie danie

Węgierskie leczo to chyba jedno z najprostszych  w przygotowaniu sezonowe jedzenie na świecie. Wywodząca się z Węgier  jednogarnkowa potrawa pieści zmysły amatorów gotowania na całym świecie.

Lista składników

Najbardziej istotna kwestia to perfekcyjnie świeże warzywa. Dobrym rozwiązaniem jest wyprawa na lokalny rynek w ich poszukiwaniu.  Najsmaczniejsze produkty pochodzą z ekologicznych upraw, a brak szkodliwych nawozów gwarantuje ich niepowtarzalny charakter.

Co powinno znaleźć się w leczo? Oryginalna węgierska receptura głosi, że podstawą leczo są pomidory, papryka i cebula. Czasem znaleźć w nim można podsmażoną słoninkę. Prawda jest jednak taka, że w leczo znaleźć się może każdy dowolny składnik. Dzięki temu do leczo bez żadnych przeszkód można dodać pieczarki, grzyby, kukurydzę oraz inne wybrane produkty, takie jak kabaczek. W wersji polskiej kucharze nie wyobrażają sobie lecza bez dodatku cukinii, która urozmaica danie o niesamowity zapach.

Proces przygotowania leczo

Przyrządzanie tak prostej potrawy nie wymaga żadnych większych umiejętności. Jedyne, co trzeba zrobić, to posiekanie warzyw na zgrabną kostkę. Później należy włożyć je do rondla i zalać niewielką ilością wody. Po pewnym czasie gotowania na niewielkim ogniu z garnka zacznie unosić się niesamowity i apetyczny aromat.

To dobry moment na dołożenie paru łyżek przecieru pomidorowego. Ten składnik pogłębi letni charakter potrawy.  

Nie wolno zapominać o dodaniu pod koniec gotowania  wyjątkowych przypraw, bez których sukces byłby niemożliwy.

Dlaczego leczo jest tak popularne?

Leczo jest potrawą niesamowicie mało trudną w przygotowaniu i wybitnie nieskomplikowaną, dlatego z jej przyrządzeniem nie będzie miał problemów nawet największy laik.

Dzięki temu, że jest to danie jednogarnkowe, można darować sobie męczący proces zmywania sterty naczyń w kuchennym zlewie.

Gorące miesiące to idealny czas do tego, by posiąść sztukę gotowania tej jedynej w swoim rodzaju potrawy, jaką w rzeczy samej jest leczo niezależnie od sposobu przygotowania.