Kamień do pizzy – doskonały sposób na pyszną, domową pizzę!

Każdy od czasu do czasu przygotowuje w domu pizzę dla całej rodziny. Jest ona wówczas zdecydowanie zdrowsza od tej, którą można kupić w różnych restauracjach i fast foodach. Ponadto samemu przygotowując pizzę można dowolnie komponować ze sobą składniki w taki sposób, aby danie smakowało całej rodzinie.

Kamień do pizzy i jego wyższość na blachą

Kamień do pizzy z AleDobre.pl to doskonały zakup dla każdego, kto uwielbia przygotowywać pizzę samemu. Rozgrzany w piekarniku do temperatury 200 stopni Celsjusza idealnie ścina spód ciasta w dosłownie kilka sekund i sprawia, że pizza jest bardziej chrupiąca od spodu i wilgotna z wierzchu. Ponadto pieczenie pizzy na rozgrzanym kamieniu trwa dosłownie kilka minut, natomiast pieczenie dania na blaszce może zająć nawet do 45 minut! Różnica jest więc ogromna, a smak nieporównywalny. Ponadto można również zauważyć, że ciasto pieczone na kamieniu ma zdecydowanie niższą tendencję do przywierania – zdecydowanie lepiej pracuje i szybciej się ścina niż to, pieczone na blaszce.

Jaki kamień jest najlepszy i jak o niego dbać?

kamień do pizzy firmy kuchenprofi
kamień do pizzy znanej firmy Kuchenprofi

Do wyboru są dwa rodzaje kamieni: okrągłe i prostokątne. Ponadto można wybrać również ich wielkość w zależności od preferencji oraz rozmiaru piekarnika. Kamień prostokątny jest bardziej uniwersalny, ponieważ można przygotowywać na nim również inne potrawy, jak np. chleb lub strombolę. O kamień należy odpowiednio dbać i utrzymywać go w czystości, aby mógł służyć przez długie lata. Przede wszystkim nie należy wyjmować go z piekarnika zanim całkowicie nie ostygnie. Proces stygnięcia kamień trwa ok. 1-2 godzin. Dopiero całkowicie zimny kamień można włożyć pod wodę i umyć nie używając detergentów. Jeśli włożymy pod wodę gorący kamień istnieje duże prawdopodobieństwo, że dozna on szoku termicznego i zwyczajnie pęknie. Ponadto po upieczeniu pizzy należy dokładnie zeskrobać z kamienia resztki mąki, ciasta i sosu za pomocą drewnianej szpatułki. W ten sposób ponownie używając kamienia będziemy mieli pewność, że nic się nie przypali i kamień nie będzie dymił.

Leave a Reply