Kuchenny skarb

Kompletując kuchenne wyposażenie warto jest zainteresować się taką pozycją na sklepowej półce jak patelnia grillowa. Na pierwszy rzut oka może się to wydawać całkowicie zbędnym gadżetem, który po 2-3 użyciach zniknie na zawsze w odmętach kuchennych szafek, jednak jeśli zapoznać się bardziej z tematem, okaże się, że trafiliśmy na prawdziwy skarb.

Zalety grillowania na patelni

Patelnia grillowa jest bardzo charakterystycznym z wyglądu kuchennym narzędziem. Wykonana jest najczęściej w formie kwadratu, z bardzo charakterystyczną pofalowaną powierzchnią. To właśnie ta budowa powoduje, że jest to niezwykle ciekawa rzecz. Dzięki niej uzyskujemy niskokaloryczne i lekkie potrawy, które są efektem przygotowywania ich na rowkowanej powierzchni. Najlepsza spomiędzy modeli jest patelnia z ceramiczną powłoką do grillowania, ponieważ poza przypalaniem pozwala także na możliwie najzdrowsze przygotowanie posiłku oraz posiada najdłuższą żywotność (przy odpowiednim użytkowaniu zgodnie z instrukcją).

Podczas obróbki cieplnej wytapiany jest z mięsa tłuszcz. Korzystając ze zwykłej patelni mięso ponownie by go wchłonęło i potrawa nie różniła by się niczym szczególnym od innych niezdrowych kulinarnych pozycji. Jednak na patelni grillowej cały tłuszcz pozostaje w rowkach, do których powierzchnia mięsa nie ma dostępu, a co za tym idzie, nie jest on ponownie wchłaniany.

To samo dotyczy innych potraw, których usmażenie wymaga dodatkowego oleju. On również pozostaje w rowkach i nie jest wchłaniany przez przygotowywane potrawy.

Leave a Reply