Naga Jolokia

Naga Jolokia jest specyficzną odmianą papryczki chili. Ma bardzo ostry smak i znajduje zastosowanie w kuchni. Gdzie znajdziemy tą roślinę? Jakie jeszcze znajduje zastosowanie? Czy uprawa w domu jest możliwa?

Zastosowanie papryczki

Jolokia jest niezwykle ceniona w Indiach za ostry smak i specyficzny aromat. Owoce zbierać można także wtedy, gdy są zielone. Okazuje się, że jedna papryczka posłuży nam na bardzo wiele przypraw, gdyż nie traci swej ostrości przez długi czas. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie zatem wysuszenie rośliny i korzystanie z niej przez wiele miesięcy.


Oprócz zastosowanie w kuchni, Naga Jolokia (szukaj na Planteon) jest także używana w Indiach w sferze medycyny naturalnej. Małe dawki są odpowiednie do leczenia chorób układu pokarmowego, astmy, aspektów stomatologicznych i bólów mięśniowych. Młode liście stosowane są także na poparzenia skórne. Co ciekawe, rozważano również stosowanie produktów uzyskanych z rośliny do wojskowych celów – jako granaty ręczne w formie gazu pieprzowego.

Gdzie kupić?

Odmiany chili kupimy w wielu sklepach zielarskich oraz internetowych. Można samemu w domu hodować Jolokię, dbając o nasłonecznienie i nie przesadzając z podlewaniem. Papryczki będą wzrastały przez kilka tygodni, a my możemy korzystać z ich aromatu i lekko przyprawiać potrawy. Uprawa w doniczce na parapecie lub na balkonie nie będzie stanowiła większego problemu.

Odmiana tego typu jest uznawana za jedną z najostrzejszych papryczek chili na świecie. Dojrzałe papryczki przyjmują kolory pomarańczowe i czerwone.