Profesjonalne frytownice gastronomiczne i ich cechy

Frytownica gastronimiczna to urządzenie, jakie spełni swoją rolę w każdym barze i restauracji. Pozwala szybko przygotowywać dania główne, jak i dodatki w postaci frytek lub krążków cebulowych. Na jaki model frytownucy postawić? Czym się kierować? Które rozwiązania są najpopularniejsze?

frytkownicaFrytura gastronomiczna

Urządzenie przeznaczone do frytowania bardzo dobrze sprawdzi się w lokalach, które serwują dania kuchni amerykańskiej, azjatyckiej, czy europejskiej. Za pomocą frytownicy usmażymy mięsne kotlety, ryby, dania z kurczaka, czy dodatki typu ziemniaki, sajgonki, krokiety. Na rynku znajdziemy sporo ciekawych modeli, wśród których warto postawić na funkcjonalność i dobrą jakość. Wybór jest zależny głównie o liczby obsługiwanych gości, rodzaju potraw i wielkości lokalu. Gdzie kupić frytownicę? Istnieje dużo hurtowni czy sklepów i nie ma problemu ze znalezieniem ich z pomocą internetu, jednak spory wybór w rozsądnych cenach możemy znaleźć w sklepie Gastromocni.pl.

Popularne rodzaje frytownic gastronomicznych

Najbardziej znanymi urządzeniami do frytowania są:

  • Frytownice indukcyjne – bardzo szybko się nagrzewają, co pozwala ograniczyć zużycie prądu.
  • Frytownice elektryczne – są niedrogie i bezpieczne w użytkowaniu. Znajdują zastosowanie w barach, food truckach i restauracjach różnego typu. Plusem jest mała kłopotliwość w eksploatacji.
  • Frytownice gazowe – w tym przypadku konieczne jest podłączenie butli z gazem lub instalacji gazowej. Są wykorzystywane głównie w dużych lokalach. Cechują się dosyć wymagającą obsługą.
  • Frytownice beztłuszczowe – tutaj smażenie odbywa się dzięki wirowemu przepływowi gorącego powietrza. Są znane wśród odbiorców prywatnych.

Frytura gastronomiczna ma wiele zalet, jakie są doceniane na rynku