Frytownica gastronimiczna to urządzenie, jakie spełni swoją rolę w każdym barze i restauracji. Pozwala szybko przygotowywać dania główne, jak i dodatki w postaci frytek lub krążków cebulowych. Na jaki model frytownucy postawić? Czym się kierować? Które rozwiązania są najpopularniejsze?
Frytura gastronomiczna
Urządzenie przeznaczone do frytowania bardzo dobrze sprawdzi się w lokalach, które serwują dania kuchni amerykańskiej, azjatyckiej, czy europejskiej. Za pomocą frytownicy usmażymy mięsne kotlety, ryby, dania z kurczaka, czy dodatki typu ziemniaki, sajgonki, krokiety. Na rynku znajdziemy sporo ciekawych modeli, wśród których warto postawić na funkcjonalność i dobrą jakość. Wybór jest zależny głównie o liczby obsługiwanych gości, rodzaju potraw i wielkości lokalu. Gdzie kupić frytownicę? Istnieje dużo hurtowni czy sklepów i nie ma problemu ze znalezieniem ich z pomocą internetu, jednak spory wybór w rozsądnych cenach możemy znaleźć w sklepie Gastromocni.pl.
Popularne rodzaje frytownic gastronomicznych
Najbardziej znanymi urządzeniami do frytowania są:
- Frytownice indukcyjne – bardzo szybko się nagrzewają, co pozwala ograniczyć zużycie prądu.
- Frytownice elektryczne – są niedrogie i bezpieczne w użytkowaniu. Znajdują zastosowanie w barach, food truckach i restauracjach różnego typu. Plusem jest mała kłopotliwość w eksploatacji.
- Frytownice gazowe – w tym przypadku konieczne jest podłączenie butli z gazem lub instalacji gazowej. Są wykorzystywane głównie w dużych lokalach. Cechują się dosyć wymagającą obsługą.
- Frytownice beztłuszczowe – tutaj smażenie odbywa się dzięki wirowemu przepływowi gorącego powietrza. Są znane wśród odbiorców prywatnych.
Frytura gastronomiczna ma wiele zalet, jakie są doceniane na rynku