Umiejętnie dobrane akcesoria kuchenne znacząco ułatwiają przygotowanie ulubionych potraw, dlatego też tym bardziej warto postawić na solidne produkty. Bez solidnych tłuczków do mięsa bardzo trudno jest marzyć o idealnie cienkich kotletach schabowych i drobiowych.
Nie tylko tłuczki do mięsa
Dostępne na półkach sklepowych tłuczki kuchenne dostępne są w wielu różnych rozmiarach i kształtach. Największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście tłuczki do mięsa. Mowa tutaj o młotkach do mięsa w których to lekki trzonek połączony jest zawsze z walcowym lub sześciennym elementem metalowym z charakterystycznymi wypustkami. W dużej mierze to właśnie dzięki tym wypustkom można idealnie ubić kotlet. W kuchni dużym zainteresowaniem cieszy się także tłuczek do ziemniaków. Dzięki tłuczkom tego typu można w krótkim czasie zamienić ziemniaki na maślane puree. Coraz większą popularność zdobywają tłuczki do kapusty, które wykonane są w całości z drewna. Akcesoria tego typu są niezbędne przy kiszeniu kapusty.
Wysokiej jakości wykonanie
Każdy tłuczek do mięsa bez względu na przeznaczenie składa się z uchwyty i specjalnej końcówki. Producenci oferują tłuczki wykonane z wielu różnych materiałów – sprawdź. Bardzo ważne jest to, aby młotek do mięsa był wykonany z łatwych do utrzymania w czystości materiałów, które są dobrze zabezpieczone przed wilgocią. Metalowy element powinien być wykonany ze stali nierdzewnej, aluminiowej albo chromowanej. Tłuczek kuchenny wykonany z tych materiałów może pochwalić się dużą odpornością na korozję, która jak powszechnie wiadomo jest największym wrogiem metalu. Jeżeli chodzi o drewniany tłuczek do mięsa, to koniecznie musi być on odpowiednio zabezpieczony ekologicznym i bezwonnym zapachem. Najlepszym wyborem jest młotek do mięsa wykonany z solidnego drewna bambusowego. Oryginalny tłuczek kuchenny z drewna egzotycznego doskonale radzi sobie z wilgocią.