Przepis na kotlety mielone w tradycyjnym wydaniu

Obecnie można spotkać się z wieloma różnymi przepisami na kotlety mielone, jak tym z Mniam Mniam, które mogą być wzbogacone o zioła, oliwki, ser, pieczarki, pomidory i masę innych dodatków. Z całą pewnością warto spróbować kotletów mielonych w różnych wydaniach, ale nic nie zastąpi smaku tradycyjnych kotlecików, czyli bez jakichkolwiek ulepszeń. Takie klasyczne kotlety mielone to smak z dzieciństwa, który wielu z nas pragnie odtworzyć także w życiu dorosłym. Jak zatem wykonać wyborne kotlety mielone, którymi zajadaliśmy się ze smakiem już jako dzieci?

Przepis na kotlety mielone w tradycyjnym wydaniu

Wystarczy dodać do mięsa mielonego przeróżnych przypraw i dodatków, aby stworzyć kotlety mielone o nieprzeciętnym smaku, ale w przypadku tej potrawy nie ma wcale potrzeby sięgania po jakieś ulepszenia. Kotlety mielone najlepiej smakują w wersji tradycyjnej, czyli bez jakiś zbędnych ulepszaczy. W połączeniu z buraczkami i tłuczonymi ziemniakami otrzymujemy wyborne danie, które każdy chyba dobrze zna z dzieciństwa. Do przygotowania nieskomplikowanych kotletów mielonych potrzebować będziemy następujących składników:

500 g mięsa mielonego, czerstwej kajzerki, mleka do namoczenia bułki, posiekanej cebuli, jajka, bułki tartej do obtoczenia kotletów, soli i pieprzu do smaku, majeranku i tłuszczu do smażenia.

Wykonanie: kajzerkę zalewamy mlekiem na kilka minut, a w międzyczasie siekamy cebulkę. Do miski dodajemy mięso, jajko, cebulę odciśniętą bułkę i doprawiamy do smaku. Masę można wyrabiać przy pomocy łyżki, ale znacznie lepiej jest użyć do tego po prostu ręki. Podczas wyrabiania masy dodajemy wody, gdyż mięso ją wchłania. Dzięki temu nie będzie się także kleiła do rąk. Jeśli zależy nam na uzyskaniu wybornych kotletów, to warto poświęcić trochę więcej czasu na dokładne wyrobienie masy. Kotleciki należy formować niezbyt duże, aby przypadkiem się nie rozleciały. Szybciej też się upieką. Każdy z kotlecików obtaczamy w bułce tartej z obu stron. Bardzo ważne jest to, aby kotlety kłaść na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, gdyż w przeciwnym razie masa go niepotrzebnie wchłonie. Kotlety smażymy z każdej strony na rumiano.

Leave a Reply