Roboty kuchenne – rodzaje, na co zwrócić uwagę?

Samodzielne przygotowanie posiłków bardzo często wymaga posiadania dużej ilości przyrządów oraz sporej przestrzeni w kuchni. Dla wielu osób jest to prawdziwa udręka. Z robotem kuchennym staje się to jednak dużo łatwiejsze. Urządzenia te są niezwykle uniwersalne i mogą zastąpić nam nawet kilka wykorzystywanych dotąd urządzeń. Jest to zatem nie tylko oszczędność w postaci pieniędzy, ale i czasu.

Jakie są rodzaje robotów kuchennych?

urządzenia wielofunkcyjne Gastromocni

Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów robotów kuchennych:

  • Robot z silnikiem w podstawie. Jest to starszy typ konstrukcji, jednak wciąż ma on wiele zalet. Jego wszelkie przystawki wkładane są od góry – rozwiązanie jest zatem niezwykle praktyczne i wygodne. Łatwo dodaje się także składniki.
  • Robot planetarny. Miesza on we wszystkich kierunkach, a jego mieszadła obracają się wokół misy oraz wokół własnej osi. Jest to zatem najbardziej efektywny sposób mieszania. W tańszych modelach jego mieszanie odbywa się w jednym kierunku. Są to tzw. roboty kuchenne wielofunkcyjne.

Na co zwrócić uwagę kupując robota kuchennego?

Kupując urządzenia wielofunkcyjne zwróćmy uwagę przede wszystkim na ich moc. Najwyższą sprawnością wyróżniają się roboty powyżej 1000W. Równie ważna jest jego pojemność – będzie warunkować to, dla ilu osób ugotujemy danie. Sprawdźmy także jego ilość obrotów oraz wszelkie przystawki dołączone w zestawie. Najpopularniejsze z nich to kubek miksujący, zestaw tarcz, pojemnik do ciasta, maszynka do mielenia, a także sokowirówka. Wiele urządzeń posiada również szereg nowoczesnych funkcji, np. zintegrowaną wagę, gotowanie na parze czy funkcję emulgowania.