Sos beszamelowy – kompendium wiedzy

Popularny beszamel to francuskie odkrycie, które docenione zostało w kuchniach całego świata. Tradycyjną recepturę opracował Louis de Béchamel, a jej największym atutem jest to, że sos można przygotować w kilkanaście minut. 

Uniwersalny sos dla każdego

Sos beszamelowy idealnie pasuje do makaronów, białego mięsa, warzyw i zapiekanek. Warto wspomnieć również i o tym, że beszamel jest bazą wielu innych sosów. Dodając śmietanę i ser można przygotować na przykład wyśmienity sos Mornay, który wyśmienicie smakuje z baraniną w każdej postaci. Idealny sos musi być rzadki i co najważniejsze nie może posiadać żadnych brudek. Aby osiągnąć odpowiednią konsystencję należy pamiętać o systematycznym mieszaniu. Jeżeli pojawią się niewielkie grudki, to warto przetrzeć sos przez odpowiednie sito i ponownie wymieszać. Jeżeli beszamel jest zbyt gęsty, to należy oczywiście dodać do niego mleka. 

Podawanie sosu

Jedną z największych wad sosu beszamelowego jest przede wszystkim to, że trzeba go skonsumować zaraz po przygotowaniu. Osoby, które nie chcą podać go do dań od razu po przyrządzeniu, powinny położyć na jego powierzchni niewielki plasterek masła. W ten prosty sposób sos beszamelowy nie rozpuści się i co najważniejsze nie pojawi się nieprzyjemny kożuch. Warto wspomnieć również i o tym, że w żadnym wypadku nie można doprowadzić sosu do wrzenia. Końcowym etapem przygotowania niesamowitego sosu jest doprawienie go gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. W internecie można znaleźć wiele ciekawych przepisów na bardziej wykwintne odmiany beszamela, dlatego też warto zapoznać się z nimi.