Z czego może być wykonana keksówka?

keksówka do produkcji pysznych ciast

Keksówka to niezbędne wyposażenie kuchni każdej osoby lubiącej piec chleby czy ciasta. Podłużna forma ma uniwersalne zastosowanie, dlatego często wykorzystywana jest przy wypiekach. Jakie keksówki można obecnie znaleźć w sklepach i z czego są wykonane?

Keksówki blaszane

To klasyczny rodzaj form. Kiedyś wszystkie formy do ciasta powszechnie nazywało się „blachami” właśnie ze względu na materiał, z którego były wykonywane. Blacha ocynkowana jest stosunkowo tania, jednak ma pewną dużą wadę – po pewnym czasie zaczyna rdzewieć. Można jednak w znacznym stopniu temu zapobiec, starannie myjąc i susząc keksówkę po każdym użyciu. Blachy ocynkowane przy pieczeniu wymagają także wyłożenia papierem lub natłuszczenia. Co więcej, ciasto najlepiej wyjąć z takiej formy jeszcze tego samego dnia, aby nie pachniało metalem.

Keksówki aluminiowe

Popularnym wyborem wśród gospodyń domowych są keksówki aluminiowe. Mają wiele zalet – szybko się nagrzewają, są lekkie, a ciasto piecze się w nich równomiernie. Jednak niektóre formy mają zbyt chude ścianki, które łatwo się odkształcają, co później może źle wpływać na równomierne pieczenie i estetykę wypieków. Tego rodzaju keksówki tak samo jak te wykonane z blachy ceramicznej trzeba natłuścić przed każdym pieczeniem.

Keksówki silikonowe

Lekkie, elastyczne i trwałe – te keksówki (zobacz na stronie) cieszą się coraz większą popularnością wśród wszystkich miłośników pieczenia. I nic dziwnego, bo mają najwięcej zalet spośród wszelkich form do pieczenia dostępnych obecnie w sklepach. Ich ścianki się wyginają, co nie tylko ułatwia wyjmowanie ciasta z formy, ale także sprawia, że keksówka nie zabiera dużo miejsca w szafce. W dodatku ciasto pieczone w silikonowej formie równomiernie się nagrzewa i nie przywiera do powierzchni – niepotrzebne jest natłuszczanie keksówki czy wykładanie jej papierem.

Leave a Reply