Z czego wykonuje się formy do pieczenia?

Formy do pieczenia to akcesoria kuchenne, które praktycznie każdy z nas posiada w swoim domu. W związku z tym, że na ryku jest ich naprawdę sporo warto rozeznać się w temacie zanim zdecydujemy się na zakup tej właściwej.

Formy do pieczenia blaszane

Najpopularniejszym rodzajem blach są te wykonane z blachy ocynowanej. Idealnie sprawdzają się zarówno do wypieku ciast drożdżowych, biszkoptów, kruchych ciast oraz babek piaskowych. Wśród dostępnych na rynku form blaszanych możemy wyróżnić: formy do babek, tortownice, keksówki, formy do pizzy, muffinek oraz blachy do biszkoptów. Ten rodzaj form jest lekki, a dzięki właściwościom szybkiego nagrzewnia się daje pewność, że ciasto upiecze się w sposób równomierny.

Formy do pieczenia z powłoką nieprzywierającą

Ten rodzaj blach wykonany jest zazwyczaj ze stali węglowej i pokryty powłoką nieprzywierającą, dzięki której ciasto się nie przypala. Ten rodzaj blach do najtańszych nie należy, jednak ich jakość i niezawodność zdecydowanie są tego warte.

Formy i foremki do pieczenia wykonane z silikonu

foremki silikonowe

Jest to absolutny hit na rynku, który posiada szereg zalet. Idealnie sprawdzą się przy wszelkiego rodzaju wypiekach. Foremki silikonowe są niemal niezniszczalne i posłużą nam na lata. Kupisz je w AleDobre. Dzięki swej uniwersalności znajdą zastosowanie zarówno w piekarniku, kuchence mikrofalowej, jak i również sprawdzą się podczas mrożenia deserów w zamrażarce.