Z jakiego materiału wybrać patelnię wok?

Nowa patelnia wok spełniać będzie swoje zadania użytkowe tylko wtedy, gdy wykonana będzie z wysokiej jakości materiałów. Producenci chcą przyciągnąć do siebie wielu potencjalnych klientów, dlatego też sięgają po różnorodne tworzywa. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo jak wybrać patelnię wok, aby zapewnić sobie wysoki komfort podczas smażenia dań.

Patelnie miedziane i aluminiowe

Patelnie miedziane produkowane są w stosunkowo niewielkich ilościach. W dużej mierze wynika to z tego, że przeznaczone są one głównie dla profesjonalistów. Aby przygotować wyśmienite dania na patelniach miedzianych niezbędna jest stosowna wiedza i duże doświadczenie. Największym atutem miedzianych patelni typu wok jest to, że błyskawicznie nagrzewają się do wysokich temperatur i co najważniejsze długo utrzymują ciepło. Jeżeli chodzi o szybkość nagrzewania, to dobrymi parametrami mogą pochwalić się patelnie aluminiowe. Ich wadą jest jednak to, że dość szybko tracą ciepło. Aluminiowe patelnie są lekkie, ale pamiętać należy o tym, że są dość podatne na zniszczenie. Najlepszym wyborem są oryginalne patelnie wok, które posiadają specjalną powłokę teflonową. 

Moda na patelnie ceramiczne i teflonowe

W sklepach z artykułami kuchennymi znaleźć można także patelnie ceramiczne, które wyróżniają się tym, że smażone dania bardzo szybko nabierają złocistego koloru. Ceramiczne patelnie woki są doskonałym wyborem przede wszystkim dla tych osób, które bardzo często smażą ryby i warzywa. Pamiętać należy jednak o tym, że podczas smażenie należy korzystać z odpowiedniego tłuszczu, dzięki któremu dania nie będą tak bardzo przylepiać się do patelni. Do największych zalet należy zaliczyć przede wszystkim wysoką odporność na temperatury i działanie żrących detergentów. Smażenie na ceramicznych patelniach wok także wymaga nieco doświadczenie. Jeżeli chodzi o patelnie teflonowe, to są to powyżej opisane patelnie aluminiowe pokryte dodatkową warstwą teflonu. Dzięki połączeniu dwóch wymienionych materiałów nie ma potrzeby korzystania z tłuszczy. Teflonowe patelnie wok są dobrym wyborem dla osób, które stawiają na zdrowe gotowanie.