Zamrażarki szokowe – co to za urządzenia i jak one działają?

Sprzęty będące niezbędnymi elementami wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego są stale doskonalone. Pojawiają się na rynku coraz to nowsze rozwiązania, które mają znacznie zoptymalizować pracę danej restauracji czy baru. Obecnie właściciele placówek gastronomicznych dostrzegają zalety z posiadania zamrażarki szokowej. Jednak czym jest to urządzenie i jak ono działa?

Czym są zamrażarki szokowe?

Zamrażarki szokowe

Zamrażarki szokowe z https://gastronet24.pl/12725-schladzarki-szokowe stają się podstawowym urządzeniem w większości lokali gastronomicznych. Jak łatwo można się domyślić, pozwalają na natychmiastowe obniżenie temperatury żywności, która została już poddana obróbce termicznej i nie tylko. Najlepsze zamrażarki szokowe pozwalają na schłodzenie dania z temperatury 70 stopni Celsjusza do około 3 stopni Celsjusza w zaledwie 90 minut. Co więcej, warto tu podkreślić, że zamrażarki szokowe oraz sposób ich działania niesie za sobą znacznie więcej korzyści. Do największych z nich można zaliczyć:

  • zahamowanie rozwoju bakterii;
  • zagwarantowanie mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności.

Nic więc dziwnego, że na zamrażarki szokowe decyduje się coraz to większa ilość restauracji oraz innych placówek gastronomicznych.

W jaki sposób działają zamrażarki szokowe?

Sposób w jaki działają zamrażarki szokowe nie jest tak skomplikowany. Ich głównym zadaniem jest błyskawiczne zamrażanie tak, by woda zamieniła się w jak najmniejsze kryształki lodu i jednocześnie nie wpływała negatywnie na poszczególne potrawy. Podczas odmrażania takich dań nie ma obaw o nadmierną ilość wyciekającej wody, czy utratę jędrności np. w przypadku mięs. Zamrażarki szokowe pozwalają więc zadbać o najwyższą jakość potraw, a jednocześnie nie dopuszczą do rozwoju bakterii i innych patogenów. Po zamrażaniu szokowym można przenieść produkty spożywcze i dania bezpiecznie do tradycyjnych zamrażarek.