Zdrowe gotowanie na parze

Ostatnio coraz więcej ludzi interesuje się tematyką zdrowego żywienia. Niestety większość poprzestaje na dobrych zamiarach, a stare nawyki żywieniowe pozostają. Dlatego świetnym sposobem jest zainwestowanie oszczędności w garnek do gotowania na parze, który zmotywuje nas do przygotowywania zdrowego jedzenia.

Własnoręczny garnek na parę


Nie potrzebujemy od razu profesjonalnego sprzętu, ponieważ garnek na parę (taki: https://bokono.pl/pl/c/Garnki-do-gotowania-na-parze/220) można zbudować samemu. Wystarczy nałożyć sitko na garnek i użyć pokrywki. W ten sposób powstaje prosty parowar, który może być skutecznie używany do gotowania jedzenia na parze. Praktycznie większość dostępnych produktów można przygotować w ten sposób. Należy jednak pamiętać, żeby posiekać rybę oraz mięso w regularne kawałki, między którymi będzie zachowany odstęp.

Zachowanie odstępu


Żeby jedzenie było dobrze ugotowane para musi mieć dostęp do każdego kawałka. Inaczej możemy się nadziać na surowe mięso, które z pewnością negatywnie odbije się na naszym zdrowiu. Dietetycy zgodnie podkreślają, że podczas zwykłego gotowania tracimy wiele witamin, do których należą między innymi C oraz E. Gotowanie na parze pomaga zachować te witaminy, oraz pozytywnie wpływa na smak potraw.

Przyprawy


Świetnym sposobem na rybę jest użycie soku z cytryny, którym można pokropić mięso w trakcie gotowania. Do gotowanych produktów na parze nie trzeba używać soli, ponieważ para naturalnie ją wydobywa. Warto jednak użyć świeżych ziół na ulubione potrawy, które wzbogacą smak produktów.