Zdrowe zamienniki cukru

Fakt, że jako społeczeństwo spożywamy zdecydowanie za dużo cukru, nie jest żadną tajemnicą. Niemniej jednak coraz więcej osób świadomie decyduje się na eliminację lub przynajmniej mocne ograniczenie białych słodkich kryształków w diecie. Cukier nie bez przyczyny nazywany jest białą śmiercią – jego nadmiar powoduje szereg chorób autoimmunologicznych i metabolicznych. Warto jednak wiedzieć, że wcale nie trzeba rezygnować ze słodkiego smaku, aby móc cieszyć się pełnią zdrowia. Wystarczy zastosować alternatywne metody słodzenia.

Nadmiar cukru w diecie

Zbyt duża ilość cukrów prostych w diecie jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy, która stanowi chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Tradycyjne kuchnie europejskie obfitują w produkty zawierające cukry proste, dlatego ich eliminacja z diety jest nie lada wyzwaniem. Warto jednak wiedzieć, że ze słodkich przekąsek wcale nie trzeba rezygnować. Na rynku dostępnych jest mnóstwo zamienników tradycyjnego cukru, które nie powodują szkód w organizmie. Warto zatem zamienić zwykły cukier na jego zdrowszą alternatywę.

Naturalne zamienniki białego cukru

Wśród najpopularniejszych zdrowych zamienników cukru można spotkać produkty takie jak miód, daktyle, stewię czy ksylitol, powszechnie znany jako cukier brzozowy. Zdrowe zamienniki cukru nie powodują podwyższenia glukozy we krwi, dlatego z powodzeniem mogą być stosowane przez diabetyków. Na duże wyróżnienie wśród naturalnych zamienników cukru, zasługuje erytrytol.

Czym jest erytrytol?

Erytrytol jest organicznym związkiem chemicznym, który jest powszechnie używany jako zamiennik cukru w produktach spożywczych. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie przyczynia się on do wyrzutu insulity, dzięki czemu jest bezpieczny dla osób zmagających się z cukrzycą. Co więcej, erytrytol (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/dodatki-spozywcze/erytrytol) ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, czyli po prostu nie jest kaloryczny. To świetna wiadomość dla osób na diecie redukcyjnej i dbających o szczupłą sylwetkę. Erytrytol to zamiennik tradycyjnego cukru, który może być spożywany przez cukrzyków, dzieci oraz osoby dbające o linię.