Zdrowotne właściwości pieprzu ziołowego

Pieprz ziołowy stanowi doskonałą alternatywę dla pieprzu czarnego. Nie jest tak ostry, daje niesamowity aromat oraz smak potrawom, które je nim przyprawimy. To doskonałe rozwiązanie w przypadku osób, które źle czują się po potrawach ciężkostrawnych. Pieprz ziołowy bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Jakie ma właściwości zdrowotne?

Przede wszystkie doskonale poprawia trawienie, pozytywnie działa na korę nadnerczy, ma działanie moczopędne. Jest to przyprawa, która ma działanie przeciwzapalne, co również jest bardzo ważne w przypadku różnego rodzaju infekcji. Ponad to, wspomaga ukrwienie tkanek, działa przeczyszczająco i dezynfekuje. Odpowiednio podany może stanowić doskonały środek przeciwbólowy.

Pieprz ziołowy zawiera jest źródłem błonnika, białka, tłuszczu i minerałów, głównie wapnia, żelaza, magnezu. Spożywając go regularnie uzupełniamy swoją dietę, dlatego warto wdrożyć do diety tę przyprawę.

Do jakich potraw będzie odpowiedni pieprz ziołowy?

Pieprz ziołowy (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-ziolowy) to przyprawa uniwersalna, dlatego będzie świetnie komponował się z większością dań. Można przyprawić nim mięso, ryby, kapuśniak, grochówkę, różnego rodzaju dania z grzybami i nie tylko. To dobre rozwiązanie dla osób, które pieprz czarny uważają za zbyt intensywny. Warto stosować ziołowy pieprz w kuchni, gdyż dodaje potrawom smaku, ale jest również bardzo dobry dla naszego zdrowia, także same pozytywne aspekty. Można kupić go praktycznie wszędzie!