Dania z musztardą Dijon

Polska kuchni preferuje raczej potrawy tłuste oraz bazujące na aromatach ziemi. Tymczasem choćby we Francji stawia się na smaki lżejsze, z silnymi akcentami kwasowości.

musztardka-dijon
Musztarda Dijon

Stamtąd też pochodzą rozmaite musztardy, zwłaszcza najbardziej znana spośród nich musztarda Dijon. Jej dodatek sprawdza się w najróżniejszych daniach z uwagi na goryczkowaty smak połączony z octem winnym. Sprawdźmy, do czego ją dodawać.

Jako marynata

Musztarda francuska, zwana również Dijon, doskonale sprawdza się przede wszystkim do rozmaitych marynat. Może być stosowana samodzielnie do nacierania mięsa, ponieważ przekaże mu ciekawe warianty smakowe. Często wykorzystywana jest jednak do spółki z miodem, który dodaje lekko słodkiej nutki i tworzy z musztardą piękną, spieczoną, złocistą skórkę na mięsie.

Smak do sałatek

Jeśli tworzymy sałatkę, której brakuje posmaku oraz pewnej winności połączonej z gorzkim aromatem gorczycy, to zdecydowanie ta musztarda sprawdzi się o wiele lepiej niż wiele dodatków, które serwujemy osobno. Można wymieszać ją również np. z oliwą z oliwek, tworząc bardziej płynną formę sosu.

Leave a Reply