Jak wykorzystać cukinię?

Kiedy doskwiera wysoka temperatura powinniśmy postarać się, aby przygotowane danie były nie tylko pożywne, ale również lekkostrawne. Nadadzą się do tego idealnie warzywa, jak cukinia.

Wyjątkowa roślina

Ta pochodząca z Ameryki roślina poprzez swoją niską kaloryczność, lekkostrawność i zawarte witaminy i minerały zaskarbiła serca milionów Europejczyków w tym Polaków.

Dzięki obecności w cukinii między innymi witamin A, B i C poprawimy ogólną wydolność swojego organizmu poprzez jej dobry wpływ na układ nerwowy, układ odpornościowy, czy też na regenerację tkanek.

Ciekawe zastosowania

Ze względu na swoje właściwości cukinia sprawdzi się zarówno, jako dodatek do dań, jak i ich podstawa dla każdego pragnącego urozmaicić swoją dietę lub zadbać o letnią sylwetkę. Jednym ze sposobów, w jaki możemy wykorzystać warzywo jest upieczenie placków. Co ważne dietetyczne i zdrowe placki z cukinii udadzą się też bez oleju, jeżeli zapieczmy je w piekarniku. Do wykonania placków potrzebować będziemy:

– 2 większe cukinie

– 1 czerwoną cebulę (prócz smaku poprawi koloryt potrawy :))

– 1/2 szklanki mąki (mąka pszenna, owsiana, a nawet kukurydziana)

– sól

– jajko

– nieco mleka

– przyprawy (najczęściej stosuje się curry, ale możemy zaszaleć z chili)

Przygotowanie

Przygotowanie placków do kilka minut pracy, która da wspaniałe efekty kulinarne. Dobrze umyte cukinie oraz cebulę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa umieszczamy w gazie, która pomoże w odciśnięciu nadmiaru zbędnej wody. Tak przygotowaną „masę” przekładamy do miski.

Następnie dodajemy pozostałe składniki, jak sól, pieprz, wybrane przyprawy oraz jajko, mąkę i odrobinę mleka. Dobrze wymieszane składniki nakładamy na blasze, na której wcześniej kładziemy papier do wypieków. Starajmy się, aby placuszki z cukinii nie były zbyt duże lub zbyt grube.

Jeżeli się to uda na blasze powinno znajdować się około 14 kotlecików. Tak przygotowaną przekąskę umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i trzymamy aż kotlety się nieco zarumienią. Około 15 min, a następnie przekładamy kotleciki na drugą stronę czekając kolejne 10 min.