Mocny, wyrazisty smak

A teraz coś dla fanów mocnych, charakterystycznych, pikantnych potraw. Przyprawa cajun, o której istnieniu wie niewielka grupa osób – to doskonała kompozycja, która nada wyjątkowego wykończenia prawie każdej potrawie. Jej piękny kolor oraz mocny aromat zdecydowanie zachęca do skosztowania. Zainteresowany? Przekonaj się sam.

1. Cajun
Cajun to przyprawa, która pochodzi z Luizjany. Tam bowiem ludność lubuje się w mocnych, pikantnych potrawach, w których dominuje dobrej jakości mięso, owoce morze oraz ryż z warzywami. Cajun podkreśla więc ich smak, dodając mocnego, intensywnego aromatu.

2. Zastosowanie
Przyprawa cajun (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/przyprawa-cajun) to mieszanka, w której składzie znajdziemy między innymi: paprykę słodką, papryka chili, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek, cebulę, seler i sól. Jak można domyślić się po składnie jest to raczej mocna, pikantna mieszanka, która idealnie będzie komponować się z kurczakiem, czerwonym mięsem, ziemniakami, ryżem czy warzywami. Można ją stosować zarówno jako marynatę do mięs oraz jako przyprawę, która wykończy całą potrawę. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej – pikanych zup, które mają doskonałe właściwości rozgrzewające. Często używania jest w kuchniach meksykańskich. Świetnie pasuje do salsy oraz innych sosów.

Przyprawa ta zdecydowanie jest warta uwagi przez wszystkie osoby uwielbiające mocne, ostre smaki. Zdecydowanie warto wypróbować ją w swojej kuchni.