Jaki wałek do ciasta wybrać?

Okazuje się, że zakup odpowiedniego wałka do ciasta wcale nie jest taką łatwą sprawą jak się wielu osobom wydaje. Na rynku wybór jest dość duży, co dodatkowo utrudnia podjęcie decyzji.

Wałek do ciasta z drewna

Najpopularniejsze od lat są wałki drewniane. Są ekologiczne, a drewno dodatkowo wykazuje właściwości antybakteryjne, a więc skutecznie neutralizuje wszystkiego rodzaju drobnoustroje chorobotwórcze. Wałki z drewna są niedrogie i funkcjonalne zarazem. Jednak drewno wykorzystane do produkcji wałka musi być dobrze zakonserwowane w przeciwnym wypadku ciężko może być utrzymać go w czystości. Wałki drewniane myje się tylko ręcznie. Przed ich użyciem trzeba posypać je mąką, aby ciasto nie przywierało do powierzchni wałka. Od jakiegoś czasu na rynku dostępne są też drewniane wałki z różnego rodzaju wzorami, przy pomocy których na cieście powstają fantazyjne wzorki. To nie tylko ciekawy gadżet do kuchni, ale i świetny pomysł na prezent z okazji urodzin czy podczas przeprowadzki do nowego mieszkania.

Wałek do ciasta ze stali

Wałki stalowe wykorzystywane są przede wszystkim w kuchniach profesjonalnych, rzadko spotkać je można w gospodarstwach domowych. Pokryte są one specjalną powłoką, dzięki której nie przywiera do nich ciasto. Świetnie sprawdzają się w przypadku ciasta na pierogi. Są sterylne, łatwe do mycia i suszenia. W przeciwieństwie do wspomnianych już wałków z drewna, nie trzeba się martwić, że powstaną w czasie użytkowania jakiekolwiek ubytki, w których mogłyby pozostawać resztki ciasta czy rozwijać się bakterie. Najczęściej można je bez obaw myć w zmywarce, co jest sporym ułatwieniem.

Leave a Reply