Jakie foremki do ciastek warto wybrać?

Każdy miłośnik słodkich wypieków prędzej czy później będzie musiał postawić na porządne foremki do ciastek. Na półkach sklepowych można znaleźć profesjonalne foremki wykonane z blachy, silikonu, stali nierdzewnej, ceramiki i szkła. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, jakie są wady i zalety poszczególnych rozwiązań, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będzie dokonać udanego zakupu.

Foremki ze stali nierdzewnej

silikonowe foremki do ciastekForemki do ciastek ze stali nierdzewnej wykorzystywane są od bardzo wielu lat i do dnia dzisiejszego mają sporo zagorzałych zwolenników. Modele tego typu, jak łatwo się domyśleć są odporne na rdzewienie i wgniecenia, dzięki czemu będą sprawnie służyć przez wiele długich lat użytkowania. Pamiętać należy jednak o tym, że przed pieczeniem ciasteczek należy formy pokryć nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu uniknie się przypalenia i przywierania ciasteczek do foremek. Warto wspomnieć również i o tym, że foremki ze stali można także szybko zarysować, dlatego też należy uważać przy wyciąganiu ciasteczek.

Silikonowe foremki

W dzisiejszych czasach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się także silikonowe foremki do ciastek – www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-99,Foremki/, które z miesiąca na miesiąc zdobywają coraz większą popularność. Silikonowe foremki dostępne są w wielu różnych kształtach, dzięki czemu każdy odnajdzie coś dla siebie. Godne uwagi są przede wszystkim magiczne foremki w kształcie serduszek, które doskonale nadają się na walentynkowe wypieki. Silikonowe foremki wyróżniają się właściwościami nieprzywierającymi i co najważniejsze są bardzo elastyczne. Wyjmowanie ciasteczek z foremek jest bardzo proste nawet dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Silikonowe foremki doskonale sprawdzą się przede wszystkim przy pieczeniu smakołyków na bazie popularnego ciasta babkowego, które w Polsce cieszy się dużym zainteresowaniem.

Leave a Reply