Ekonomiczne gotowanie z garnkami żeliwnymi

W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi nastawia się na ekonomiczne życie. I to bardzo dobrze. Jak jednak sprawić, żeby każdy aspekt życia był właśnie taki? Nic prostszego – trzeba zacząć od małych kroczków, ponieważ niczego nie da się dokonać od razu. Zacznijmy więc od gotowania.

Równomierne nagrzewanie

garnek żeliwny emaliowany

Żeliwo to wysokowęglowy stop węgla z metalem i jego nagrzewanie się przebiega sprawnie i równomiernie – szybkość jest jednak uzależniona od używanej kuchenki. Na palniku gazowym może to trwać kilka minut, a w przypadku używania kuchenki indukcyjnej jedynie kilkanaście sekund. Ważne jest to, aby nigdy nie nagrzewać pustego naczynia, ponieważ grozi to mikro rozprężeniami materiału, przez co żeliwo straci swoje drogocenne właściwości i zniszczy się wizualnie.

Garnki żeliwne z Ale Dobre bez względu na szybkość wspomnianego procesu nagrzewania ocieplają się równomiernie i bardzo długo utrzymują ciepło, dzięki czemu zapiekanie, duszenie czy smażenie potraw przebiega sprawnie i również równomiernie. Potrawy przygotowywane w naczyniu żeliwnym nie tracą swoich właściwości odżywczych, a ich smak i aromat umacnia się przy dodawaniu każdego następnego składnika.

Doskonała jakość i wygląd tego typu naczyń sprawia, ze pozostają one w kuchniach przez wiele lat, a znikają z nich ze względu na przypadki lub mechaniczne zniszczenia. Ich właściwości braku przyjmowania przebarwień i wilgoci oraz zapachów są niezwykle cenne.