Kardamon łuskany, czyli niekwestionowany król przypraw

Kardamon łuskany to przyprawa, która powinna znaleźć się w każdej kuchni. Jego stosowanie ma wiele zalet. Nie chodzi wyłącznie o walory smakowe. Ma właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Można też używać go ze względu na intensywny aromat. To naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu. W jakich potrawach można go używać?

Kuchnia orientalna

Kardamon łuskany wiąże się nierozłącznie z daniami kuchni indyjskiej. Właśnie ona wiąże się z intensywnymi, mocnymi zapachami i wyrazistymi aromatami. Najlepiej jest kupować kardamon w postaci łuskanych ziaren. Należy je zmielić tuż przed podaniem. W takiej formie wydobywa się z niego najgłębsze nuty zapachowe. Można dosypywać go do dania w trakcie obróbki termicznej, czyli gotowania lub pieczenia. Drugą opcją jest wzbogacanie nim marynat do mięsa. W takim wypadku musi ona mieć czas na przedostanie się do jego głębszych warstw.

Do napojów

Mniej znane jest stosowanie kardamonu łuskanego do doprawiania kawy lub gorącej czekolady. Napoje te nie mają zbyt intensywnego aromatu. Można, więc dodać do nich odrobinę zmielonego kardamonu by wydobyć z nich pełnię smaku oraz nadać mu bardziej ostrą nutę. Kardamon można też dodać do alkoholu. W niektórych regionach świata jest to bardzo popularny rodzaj trunków. Kardamon w takiej wersji przypomina w smaku anyż. Napój nim doprawiony ma bardziej zdecydowany smak i lekkie działanie rozgrzewające.