Talerze obiadowe – na jaki materiał postawić?

Oryginalne talerze obiadowe mogą być wykonane z wielu różnych materiałów, dlatego też warto dokładnie zapoznać się z wszystkimi możliwościami. Producenci mają w swojej szerokiej ofercie sprzedażowej serwisy obiadowe wykonane z porcelany, ceramiki, szkła albo kamionki. 

Moda na kamionkowe talerze

W ostatnim czasie bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się talerze obiadowe, które produkowane są z gliny z dodatkiem specjalnego piasku kwarcowego. Kamionka jest nienasiąkliwa i co najważniejsze może pochwalić się dużą odpornością mechaniczną oraz chemiczną. Z kamionki produkuje się nie tylko eleganckie talerze do obiadu, ale również niesamowite dzbanki i grzańce.

Szklane talerze dla wymagających

W Polsce bardzo dobrze sprzedają się również talerze obiadowe, które wykonane są ze szkła hartowanego. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej nie tylko przezroczyste talerze. Olbrzymią zaletą szkła jest to, że można je barwić na dowolny kolor, dzięki czemu można uzyskać naprawdę oryginalne i niepowtarzalne talerze. 

Tradycyjna porcelana

Porcelanowe serwisy obiadowe królują w polskich domach od wielu lata. Godne polecenia są przede wszystkim talerze wykonane z białej ceramiki. Największą zaletą porcelanowych wyrobów jest oczywiście ich niesamowity design. Nie można zapominać również o wysokiej odporności na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że im bielsza porcelana, tym oczywiście jest wyższej jakości. Najdroższa jest bardzo cienka porcelana sprowadzana z Chin.