tasak kuchenny – podstawa w kuchni

Do krojenia, po nożu do głowy przychodzi w większości tasak kuchenny. Nie bez powodu, jest to jedna z najbardziej przydatnych rzeczy w kuchni

Jeśli myśli się o przyrządach do krojenia, po nożu do głowy przychodzi w większości tasak kuchenny. Nie bez powodu, jest to jedna z najbardziej przydatnych rzeczy w kuchni. Dzięki swojemu specjalnemu ostrzu, za jego pomocą jest się w stanie posiekać z dużą łatwością mięso czy kości. To rodzaj noża, który istnieje już od bardzo dawna i doskonale sprawdza się u osób, które często pracują z kurczakiem oraz innymi rodzajami mięsa.

Tasak kuchenny – dla kogo w szczególności?

Pomyśleć o zakupie tasaka kuchennego powinny osoby, które często w kuchni kroją mięso, co zwykłym nożem może być uciążliwe. Najlepiej sprwadzi się tu właśnie tasak, z którego pomocą z łatwością da się pokroić twarde elementy jak ścięgna oraz kości. To bardzo duże ułtawienie w kuchni. Warto jednak pamiętać, że w kwestii ostrości tasak jest zdecydowanie słabszy od noża kuchennego. Bierze się to stąd, że jest on bardziej skupiony na sile, która wywierana jest na niewielką powierzchnię. To że tasak dużo waży to gwarancja podczas siekania różnych twardych elementów, ponieważ w tym przypadku liczy sie bardziej siła niż ostrość narzędzia. Ten rodzaj noża posiada również wygodny uchwyt oraz wysokiej jakości materiał z którego zrobione jest ostrze. To pozwala na siekanie twardych elementów mięsa, ale także warzyw i owoców.

O tasak trzeba dbać

Warto wiedzieć, że tasak kuchenny powinien być często czyszczony oraz odpowiednio przechowywany. Szczególnie trzeba chronić jego ostrze. Najlepiej trzymać tasak w schowku lub szufladzie, gdzie nie jest narażony na żadne uszkodzenie. Ponadto należy myć go w ciepłej wodzie z mydłem. Szczególnie szybko trzeba myć ostrze po pracy z kwaśnymi składnikami. Do tego warto pamiętać, by całkowicie wysuszyć narzędzie po myciu. Ostrze nie jest jednak narażone na rdzę oraz pozostawianie smaku w przyrządzanej potrawie, ponieważ wykonane jest z obecnie najlepszego materiału na rynku, czyli stali nierdzewnej. Wpływa ona nie tylko na jakość ostrza, ale także na jego wytrzymałość, choć to nie oznacza, że nie należy dbać o nóż.