Urządzenia chłodnicze do gastronomii – jak kupić najlepszy sprzęt?

Lodówka w kuchni to standard – bardzo przydatny i potrzebny element umeblowania kuchni. W lokalach gastronomicznych czy w punktach zbiorowego żywienia typu stołówki szkolne czy studenckie, urządzenia chłodnicze stanowią najważniejszy element wyposażenia – przechowywanie produktów we właściwych warunkach jest podstawą zdrowego żywienia.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze do gastronomii różnią się od kuchennych lodówek kupowanych w sieciówkach wieloma parametrami. Pomijając różnice w gabarytach i pojemności należy wiedzieć, że producenci urządzeń chłodniczych muszą mieć na uwadze wyśrubowane normy higieniczne, jakie obowiązują w gastronomii. Restauracje i bary zaopatrują się więc w sprzęty producentów profesjonalnego wyposażenia kuchennego dla gastronomii.
Najczęściej kupowane urządzenia chłodnicze do gastronomii to:
– szafy,
– stoły chłodnicze i mroźnicze, lady chłodnicze,
– witryny,
– zamrażarki,
– schładzarki szokowe (szybkie głębokie mrożenie).

Jak wybrać sprzęt chłodniczy do swojego lokalu?

Przed dokonaniem zakupu warto ocenić potrzeby lokalu – co i w jakich ilościach trzeba będzie przechowywać w urządzeniach chłodniczych. Czasem wystarczą szafa i zamrażarka na zapleczu kuchni, w innym przypadku potrzebne będą typowe urządzenia chłodnicze do baru czy kawiarni.

Określając potrzeby warto ocenić własne możliwości – głównie lokalowe. Zamówienie ogromnej szafy chłodniczej zawsze należy poprzedzić dokonaniem pomiarów pomieszczenia i sprawdzeniem, czy otwory drzwiowe prowadzące na zaplecza mają odpowiednie wymiary.
Następny krok to zapoznanie się z rynkową ofertą w zakresie klasy energetycznej sprzętu, parametrów akustycznych, klimatycznych (w jakiej temperaturze i wilgotności będzie pracować urządzenie). Nie bez znaczenia są funkcje dodatkowe – alarm dźwiękowy sygnalizujący otwarte drzwi lub niebezpieczny wzrost temperatury spowodowany awarią albo czujniki pozwalające na otwieranie drzwi nogą (bardzo przydatne funkcja, gdy obie ręce są zajęte lub obklejone ciastem).