Zioła niezbędne w kuchni – zioła prowanalskie

V

Bez względu na to, czy jesteśmy miłośnikami gotowania, czy robimy to z obowiązku, bez odpowiednich przypraw w kuchni z pewnością nasze potrawy nie będą smakować, jak należy. Większość osób nie wyobraża sobie gotowania bez użycia soli, pieprzu czy ziół prowansalskich i nie ma w tym nic dziwnego.

Pamiętajmy, aby nie bagatelizować roli ziół podczas przyrządzania posiłków, to bardzo ważna sprawa, bo właśnie nim nasze jedzenie jest aromatyczne i smaczne. Jakie zioła są niezbędne w kuchni?

Zioła prowansalskie to mieszanka rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, cząbra ogrodowego, lebiodki i majeranku. Jest to połączenie idealne, dzięki któremu przyrządzane posiłki nie tylko dobrze smakują, ale są aromatyczne. Taka kompozycja ziół jest uniwersalna i pasuje praktycznie do każdej potrawy. Można przyprawić nią mięso, ryby, sałatki, twaróg, sosy, zupy i nie tylko.

ziola prowansalskie

Mięta w kuchni zajmuje szczególne miejsce, ma odświeżający smak i bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, bo ułatwia trawienie. Miętę można dodać do dania makaronowego, koktajlu smoothie, owsianki, w zasadzie sprawdzi się w każdym przypadku.

Kolejne niezbędne zioło w kuchni do estragon. Można nim doprawić sałatkę owocową, dobrze sprawdzi się zamiast sałaty, jako składnik kanapek, będzie smakować również z orzechami.

Zioła pełnią bardzo ważną rolę podczas przyrządzania posiłków, dlatego warto przykładać większą uwagę do tego, czym przyprawiamy swoje posiłki.