Szybkie gofry bez maszyny

Gofry wielu osobom nieodmiennie kojarzą się z wakacjami oraz jedzeniem serwowanym w budkach przydrożnych. Faktycznie, w kurortach wypoczynkowych takich miejsc zabraknąć nie może.

Patelnia do gofrów – Ibili

Czasem jednak również po wakacjach mamy ochotę przypomnieć sobie smak gofrów z dobrymi dodatkami, np. owocami czy bitą śmietaną. W takiej sytuacji pozostaje nam samodzielnie je przygotować w zaciszu domowego ogniska.

Ciasto i dodatki

Podstawą do stworzenia idealnych gofrów jest przygotowanie właściwego ciasta. Dziś przepisów znaleźć można wiele – wystarczy dobrać ten, który metodą prób i błędów wychodzi nam najlepiej. Wcześniej można przygotować świeże czy mrożone owoce, zaś bitą śmietanę dobrze jest robić w trakcie smażenia gofrów, aby nie opadła.

Jak formować?

Po zrobieniu idealnego ciasta wystarczy wlać je do maszyny do gofrów. Jeśli jednak nie robimy tego deseru za często i nie chcemy inwestować w kolejny sprzęt, alternatywnym wyborem będzie patelnia do gofrów. Dostosuje się do kuchenki gazowej czy elektrycznej i pozwoli na stworzenie kilku gofrów w kilkanaście minut.

Leave a Reply