Gofry wielu osobom nieodmiennie kojarzą się z wakacjami oraz jedzeniem serwowanym w budkach przydrożnych. Faktycznie, w kurortach wypoczynkowych takich miejsc zabraknąć nie może.
Czasem jednak również po wakacjach mamy ochotę przypomnieć sobie smak gofrów z dobrymi dodatkami, np. owocami czy bitą śmietaną. W takiej sytuacji pozostaje nam samodzielnie je przygotować w zaciszu domowego ogniska.
Ciasto i dodatki
Podstawą do stworzenia idealnych gofrów jest przygotowanie właściwego ciasta. Dziś przepisów znaleźć można wiele – wystarczy dobrać ten, który metodą prób i błędów wychodzi nam najlepiej. Wcześniej można przygotować świeże czy mrożone owoce, zaś bitą śmietanę dobrze jest robić w trakcie smażenia gofrów, aby nie opadła.
Jak formować?
Po zrobieniu idealnego ciasta wystarczy wlać je do maszyny do gofrów. Jeśli jednak nie robimy tego deseru za często i nie chcemy inwestować w kolejny sprzęt, alternatywnym wyborem będzie patelnia do gofrów. Dostosuje się do kuchenki gazowej czy elektrycznej i pozwoli na stworzenie kilku gofrów w kilkanaście minut.